De omgekeerde wereld bij loopbaancoaching

januari 2022 – Als alles normaal is, ga ik graag naar het museum om me te laven aan de schoonheid van de kunst. Ik mis dat. Totdat ik afgelopen week in de dichte mist op het strand was. Ik liep daar ietwat ‘grumpy’ vanwege de voortdurende lock-down. Toen ik naar de horizon keek, leek mijn wereld even tweedimensionaal.

Wat ik zag associeerde ik met een schilderij uit het latere werk van William Turner. Ik moest lachen om deze ontdekking; in dichte mist naar het strand en je hebt het idee dat je een schilderij inwandelt. Mijn humeur verbeterde meteen.

Zo kan het je ook in loopbaancoaching vergaan. Een coach is dan een facilitator die je anders leert kijken naar situaties. Gewoon, door dingen eens om te draaien. Als je twijfelt om te gaan solliciteren, kan je jezelf ook eens de vraag stellen: “Wat gebeurt er als ik blijf?”

Een manier om out-of-the-box te denken is ‘Art based learning’. Simpelweg: leren van kunst. Het is een reflectieve methode waarbij je met een vraag of probleemstelling naar een kunstwerk kijkt. Je doorloopt daarbij een stappenplan. Door middel van verbeeldingskracht en associatief denken, krijg je nieuwe kennis en inzichten.

Leren, door te kijken naar kunst, is niet nieuw. Het wordt ook in artsen-opleidingen gebruikt. Door anders te leren kijken kan je tunnelvisie vermijden. Dit kan weer betere diagnoses opleveren.

Leren, door te kijken naar kunst in de coachpraktijk is minder gangbaar. In ieder geval voor mij. In het voorjaar ga ik een training volgen, waarna ik deze methode kan toepassen. En het mooie is, je hoeft geen verstand van kunst te hebben om deze methode toe te passen. Het gaat er om wat het kunstwerk jou kan vertellen. Gewoon, door het aandacht te bekijken.