Je stress te lijf met ‘bos-baden’

september 2021 – Onlangs ben ik een paar dagen op de Hoge Veluwe geweest. Als je zo dicht bij zee woont als ik, verlang je altijd naar dat wat je niet hebt: het bos. Zeker in het najaar verlang ik vaak naar de bossen. Prachtig zoals het dan van kleur verschiet.

Ik was in het bos met mijn vader van 91 jaar. Hij op zijn scootmobiel en ik er naast op de fiets. Dat was echt onthaasten en dat kwam niet alleen omdat ik mijn tempo aanpaste aan dat van mijn vader. Het groen van de bossen en het licht wat daar doorheen speelt, vind ik ook erg rustgevend.  

De Japanners hebben de boservaring tot een soort kunst verheven. Je kan daar namelijk ‘bosbaden’ (shinrin-yoku). Je gaat dan onder leiding van een gids onthaasten in de natuur. Je doet ademhalingsoefeningen en je verbindt je met de natuur door al je zintuigen open te zetten. Dit heeft volgens onderzoek een positieve invloed op de gezondheid.

Dat het bosbaden afkomstig is uit Japan, is niet helemaal toeval. Het is een land waar ze ook een woord hebben  voor ‘je zelf doodwerken’ (karoshi). Dan is bosbaden pure noodzaak. Maar ook zonder deze noodzaak, kan je je door de natuur laten inspireren en ontspannen door er met regelmaat op uit te trekken, de natuur in.

Ben je te gestrest om nog goed te kunnen ontspannen? Neem dan contact met mij op. Vanuit de CSR methode stellen we samen een duurzaam herstelplan op.