Leeftijd is maar een getal: wat kan ik (een drieluik)

oktober 2021 – We ontdekken steeds meer over het brein waar we ons voordeel mee kunnen doen. Ons brein behoudt volgens Margriet Sitskoorn, tot onze dood zijn neuroplasticiteit (als er geen sprake is van een ernstige hersenziekte uiteraard). Dat betekent dat je tot op hoge leeftijd kan leren en ontwikkelen. Het brein is als een spier, de oefening baart de kunst. Door je zelf uit te dagen en nieuwe dingen te (blijven) proberen, maak je nieuwe verbindingen aan en daardoor blijf je mentaal fit.

Ik vind dit een hoopvol bericht wat ook aansluit op mijn eigen ervaring.

In de afgelopen maanden heb ik mijzelf flink uitgedaagd door op 56e jarige leeftijd ZZP’er te worden. Dit is na 37 jaar in loondienst te hebben gewerkt…. natuurlijk spannend. Ik heb nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen, waarvan ik niet wist dat ik dat leuk zou vinden. En de aanname dat ik mijn collega’s zou missen, moet ik ook wijzigen. Natuurlijk mis ik mijn collega’s als persoon. Maar ik heb er veel leuke ZZP-vakcollega’s voor teruggekregen. En dat is belangrijk.

Het voelt een beetje alsof ik een eigen Blauwe Zone aan het creëren ben. Ken je die plekken op de wereld? Dat zijn zones waar mensen gezond oud worden. Dit is uitgebreid onderzocht en er lijkt een succesformule te zijn. Die bestaat onder andere uit goede voeding, voldoende beweging en slaap, leven in een gezond sociaal netwerk. Daarnaast leven de mensen in de Blauwe Zones in het NU en hebben ze zinvolle, passievolle bezigheden.

De 106-jarige kunstenares Carmen Herrera is zo iemand die dit in praktijk wist te brengen. Ze verkocht haar eerste schilderij ‘pas’ op haar 89e. Ze moet gedacht hebben “Yes, I can” 💪

Ik neem hier graag een voorbeeld aan. Mij zal je niet snel aantreffen achter de geraniums. Genoeg te ontdekken en te beleven!

En jij? Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan en jezelf uitgedaagd?