Stress op de fiets

augustus 2021 – Begin van de maand ben ik begonnen met de CSR cursus: ‘coachen bij stress en burn-out’. Een mooie aanvulling op mijn werk als loopbaancoach.

Stress gaat over de balans tussen inspanning en ontspanning. Dat werkt ongeveer hetzelfde als de accu van mijn e-bike. Soms, als ik een lange rit maak, let ik niet goed op en schat ik de situatie verkeerd in. Dan zie ik mijn accu leeg lopen terwijl ik ook nog terug moet.

Dan is het tijd om te balanceren. Dat betekent een tandje terug in elektrische ondersteuning om het gebruik van de energie uit de accu te doseren. En dat is soms best spannend, haal ik het of haal ik het niet?

En zo is het ook in real life. Als je niet (voldoende) doseert en pauzeert in je leven, bouw je stress op. En bijna zonder dat je het merkt, loop je daarmee schade op. Je hersenen en je lijf (lees: hormonen) doen er alles aan om de stresssituatie aan te kunnen en na afloop weer te ontspannen. Maar als de stresssituatie te lang duurt, keert dit systeem zich tegen je.

Net zoals ik als een dolle blijf doorfietsen op maximale ondersteuning. Als ik dan niet let op mijn energieverbruik, keert mijn fiets zich tegen mij en kan ik gaan lopen 😊

#csr #stresscoaching #burnout

Volg mij op LinkedIn