Schaapherder een droombaan?

augustus 2021 – Veel mensen hebben een romantisch beeld bij een schaapherder. Ik zal je uit die droom(baan) helpen. Ik heb nl. een broer die een traditioneel rond trekkende schaapherder is (officiële functietitel: driftscheper)

Een schaapherder werkt 24/7 het jaar rond en staat dus niet alleen met mooi weer in het veld. Daarnaast kent het werk pieken in februari, als de lammeren komen en in juni als de schapen geschoren worden. Kortom, het is buffelen op die heide.

Een schaapskudde kent net als iedere andere organisatie, kansen en bedreigingen. Zo is de wolf een serieuze bedreiging. En ook een herder ontkomt van tijd tot tijd niet aan een reorganisatie. Zo moest mijn broer lijdzaam toezien dat tijdens de MKZ-crises in 2001 al zijn schapen werden geruimd. Gelukkig ziet hij altijd kansen en heeft zijn bedrijf een doorstart gemaakt.

Waarom is mijn broer dan al 30 jaar schaapherder vraag je je af? Omdat hij zijn talenten in het werk kwijt kan. En door de jaren heen vakmanschap heeft ontwikkeld en leiderschap heeft getoond. Dan volgt het werkplezier vanzelf en wil je niet anders meer. En dat je er dan nog een algemeen belang bij dient, is mooi meegenomen. Want is er geen schaapskudde, dan is er ook geen heide.

Het wordt allemaal getoond in de documentaire ‘Schaapherder Chris Grinwis’ op You Tube. Een aanrader als je van slow tv houdt. Schaapsherder met traditionele landschaaprassen – YouTube

Wil jij je droombaan onderzoeken? Benader dan mensen die hem al hebben, en vraag dan naar het eerlijke verhaal. Is het dan nog steeds jouw droombaan? Dan kan je er ook volledig voor gaan.