Systemisch werken: wie ben ik (een drieluik)

september 2021 – Onlangs heb ik samen met Danielle Glasbeek een inspiratiedag mogen organiseren voor onze nieuwe kwaliteitskring. Deze inspiratiedag stond in het teken van systemisch werken. In de middag kregen we een workshop tafelsopstellingen van @Mireille Steenkamer.

In loopbaancoaching besteed je ook aandacht aan de oorsprong van de klant. Dit is om zicht te krijgen op ‘wie ben ik’. Om daar inzicht in te krijgen wordt vaak de biografische opdracht ingezet. Het onderzoek naar waar je vandaan komt, kan helpen patronen te ontdekken. Patronen die ook van invloed kunnen zijn op je loopbaankeuzes.  

Onze kersverse kwaliteitskring was nog maar twee keer online bij elkaar geweest. Dus het was best spannend om elkaar nu in levende lijve te zien en te ervaren. Alles van deze dag stond in het teken van systemisch werken; onze (nadere) kennismaking, de meditatie, de energizers en de opdrachten. Dat leverde persoonlijke verhalen op, waarbij we ons allemaal kwetsbaar hebben durven opstellen. Het was een intensieve en interessante dag. We hebben elkaar beter leren kennen en er ontstond snel een positief groepsgevoel.

Na deze dag reed ik meteen door naar een vakantieadres, op de Veluwe bij Epe. Ik verbleef daar een paar dagen met mijn vader van 91 jaar, de helft van mijn oorsprong. Als je 91 jaar bent, heb je veel meegemaakt en zien veranderen. Dat leverde in ons geval mooie gesprekken op over vroeger. Toen hij als kleine jongen op straat speelde, was de straat van hem omdat er maar enkele auto’s reden. Mijn moeder heeft in de jaren 50 nog gewassen zonder wasmachine. Ze moest dan emmers warm water halen bij de waterstoker. We woonden één hoog achter in Rotterdam, dus dat was sjouwen. Later in de jaren 60 kregen we het luxe toen mijn vader op het balkon een douche maakte.

En dit zijn alleen nog maar de omstandigheden waarin werd en wordt geleefd. Hoe we relaties aangaan en onderhouden zijn in 91 jaar ook veranderd. Maar het systemisch principe blijft door de generaties hetzelfde. Iedere generatie kan opnieuw (on)gewenste patronen meenemen van thuis. Als we ze niet bewust zijn, nemen we ze vervolgens mee naar het werk of het nieuwe gezin. Het doorbreken van patronen begint bij bewustwording en herkenning.

Bij loopbaancoaching is dit dus ook een belangrijk onderdeel. Het levert veel informatie op. Elke coachklant heeft weer zijn eigen verhaal, historie en oorsprong. En dat is wat dit werk zo boeiend maakt.

www.mireillesteenkamer.nl